Bibliotheek
Hoe gebruik ik groepen in mijn calculaties en facturen?

Om sneller te kunnen calculeren en factureren, kan je groepen maken, opslaan en hergebruiken bij andere calculaties en facturen.

Maurice Wierckx avatar
Geschreven door Maurice Wierckx
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Het kan heel handig zijn om bepaalde groepen te hergebruiken, bijvoorbeeld omdat je een groep hebt met calculatieregels die je eigenlijk in elke calculatie wel terug wilt zien.

Bekijk de demo hieronder, of lees verder voor een uitleg van groepen hergebruiken in DEDDO.

Inhoud

Groep opslaan via een calculatie of factuur

Om een groep te hergebruiken, kan je deze opslaan door op het icoontje naast de groepsnaam te klikken. Je kan ook zelf herbruikbare groepen aanmaken via de 'Bibliotheek' in de zijnavigatie (verderop in dit artikel wordt uitgelegd hoe).

Wanneer je op het opslaan icoontje klikt zal er een bevestiging van deze actie gevraagd worden. Wanneer je door wilt gaan selecteer je 'Groep opslaan'.

Vervolgens wordt de groep opgeslagen met alle regels die eronder staan. Van deze regels worden de volgende kolommen opgeslagen:

• Omschrijving

• Eenheid

• Prijs inkoop

• Opslag

• Prijs verkoop

• Btw

Groep aanmaken via de bibliotheek

Er is ook een overzicht van al je groepen toegevoegd. Klik hiervoor aan de linkerkant op "Groepen".

Vervolgens klik je in de bibliotheek bovenaan op de tab "Groepen".

Hier kan je nu jouw opgeslagen groepen zien.

Ook heb je hier de mogelijkheid om een geheel nieuwe herbruikbare groep aan te maken. Dit doe je door "+ Groep aanmaken" te selecteren.

Vul de naam van de nieuwe herbruikbare groep in en klik op "Aanmaken".

LET OP: DEDDO controleert of de naam uniek is om verwarring bij het hergebruik te voorkomen. Als de naam dus al eerder is gebruikt in een groep zal het niet lukken in nogmaals een groep met dezelfde naam aan te maken. Het is natuurlijk wel mogelijk om de bestaande groep aan te passen.

In het detailscherm van de groep kan je nu nieuwe regels toevoegen, verwijderen en/of aanpassen. Zo kan je de groep ten allen tijde actueel houden.

Opgeslagen groep gebruiken in calculatie of factuur

Als je nu een nieuwe groep aanmaakt en begint met typen, zie je alle groepen die je hebt opgeslagen die overeenkomen met wat je aan het typen bent.

Als je een opgeslagen groep selecteert, wordt deze aan de calculatie of factuur toegevoegd en hoef je alleen nog de hoeveelheden in te vullen.

Als je onderdelen van de groep wilt wijzigen voor toekomstig gebruik, maak je deze wijzigingen in de groep en klik je weer op het icoon om de groep op te slaan. Er wordt dan gevraagd of je zeker weet dat je de groep wilt vervangen.