Alle collectiesCalculaties
Hoe maak ik een calculatie?

Bouwen begint met calculeren. In dit artikel leggen we uit hoe het opzetten van een calculatie supermakkelijk is gemaakt binnen DEDDO.

Don Graziuso avatar
Geschreven door Don Graziuso
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Aanmaken calculatie

Voor het aanmaken van een calculatie starten we op het overzicht van de calculaties. Dit doen we door te klikken op het logo van calculaties in het navigatiemenu aan de linkerkant.

Vervolgens klik je op de knop 'Calculatie aanmaken'.

In het scherm dat naar voren komt kan je de titel voor de calculatie invullen en een klant selecteren of zelfs een nieuwe klant toevoegen. De titel is verplicht, maar de klant kan je altijd nog later toevoegen en selecteren op de calculatie of offerte.

Gefeliciteerd, je hebt nu een calculatie aangemaakt! Nu komt het leuke gedeelte: het vullen van de calculatie.

Toevoegen van calculatieregels en groepen

In DEDDO bouw je een calculatie op met behulp van calculatieregels en -groepen. Goed om te weten is dat je "losse regels" kan toevoegen welke geen onderdeel uitmaken van een groep. Je kan ook "groepsregels" toevoegen, welke dus wel onderdeel zijn van een groep. Het gebruik van regels en groepen zorgt ervoor dat je overzicht kan creëren voor jezelf, maar straks ook voor de klant via de specificatie op de offerte.

Losse regels

Het aanmaken van een losse regel doe je door in de calculatie op het icoontje te klikken vòòr de tekst: "Voeg hier een nieuwe calculatieregel toe" of door simpelweg op de tekst te klikken en te beginnen met het invoeren van een omschrijving. De regel zal vanzelf worden weergegeven, waarna je de regel met de benodigde informatie kan aanvullen.

Wanneer je middelen hebt aangemaakt in de bibliotheek, zullen deze op basis van je invoer in een dropdown worden weergegeven. Wanneer je dan een middel selecteert wordt deze ingeladen in de regel. Je kan hier meer over lezen in het volgende artikel:

De velden 'Totaal inkoop' en 'Totaal verkoop' worden automatisch berekend op basis van de velden 'Hoeveelheid', 'Prijs inkoop', en 'Prijs verkoop'. Het veld 'Prijs verkoop' wordt automatisch berekend wanneer je een opslag hebt opgegeven. Je kan echter altijd zelf nog de 'Prijs verkoop' handmatig wijzigen. In dit geval zullen we het veld 'Opslag' automatisch voor je berekenen.

Groepen en groepsregels

Wanneer je een groep aanmaakt kan je daarbinnen groepsregels toevoegen. Het aanmaken van een groep doe je door op het icoontje te klikken vòòr de tekst "Voeg hier een nieuwe groep toe" of door op de tekst te klikken en te beginnen met het invoeren van een groepsnaam. De groep zal vanzelf worden weergegeven waarna je in de groep ook de optie zult zien voor het aanmaken van een calculatieregel. De subtotalen van de groepen worden berekend en bovenaan de groep weergegeven.

Wanneer je groepen hebt aangemaakt in de bibliotheek, zullen deze op basis van je invoer in een dropdown worden weergegeven. Wanneer je dan een groep selecteert wordt deze ingeladen in de groep. Je kan hier meer over lezen in het volgende artikel:

Omschrijvingsregels toevoegen

Voor zowel losse regels als groepsregels kan je ook gebruik maken van "Omschrijvingsregels". Het kan zijn dat je extra uitleg wil geven over een specifieke groep of regel en hiermee kan dat. Als je bij het invullen van een (groep)regel enkel de omschrijving invult, dan zal deze zonder prijs totaal, btw, prijs per eenheid en hoeveelheid getoond worden op de offerte.

Indien je hoeveelheid invult zal deze op de regel getoond worden.

Totalen calculatie

Onderaan de calculatie vind je een overzicht van de totalen voor de inkoop, verkoop, 9% btw, 21% btw, het totaal verkoop incl. btw en de totale opslag.

Verplaatsen van regels of groepen

Mocht je na het opstellen van je calculatie toch een iets andere indeling willen voor de regels of de groepen, dan kan dit eenvoudig door met de muis op het icoontje met de zes punten voor een regel of groep te klikken en deze met de muisklik vast te houden en verslepen naar de gewenste plek.

Verwijderen van een regel of groep

Het verwijden van een regel of groep kan door middel van het rode prullenbakje welke bij de groep altijd zichtbaar is en bij de regel te vinden is achter de drie puntjes aan het einde van een regel.

Goed om te weten is dat we altijd even checken of je dit wel zeker weet, want verwijderd is ook echt verwijderd.